Hvordan fikk barnet mitt hodelus? Er det på grunn av dårlig hygiene?

Hodelus finnes i alle hårtyper og hårlengder; kort hår, langt hår, rent eller skittent hår, og har ingenting med hygiene å gjøre. Alle kan få lus, men det er mest vanlig hos barn i alderen 3 - 12 år. Grunnen er sannsynligvis at de er i nær kontakt med hverandre på skolen. Jenter har større sannsynlighet for å få lus enn gutter.

Hodelus overføres fra person til person via håret. Som regel skjer dette når hodene legges inntil hverandre. Den kan også i noen tilfeller spres via børster, kammer osv. som blir brukt på flere personer med kort mellomrom. Det er svært sjeldent at lus smitter via plagg som luer, skjerf og jakker eller håndklær, puter, tepper, myke leker osv, men for sikkerhet skyld bør man ikke låne lue av noen som har lus. 

Lus kan ikke hoppe, fly eller svømme – de kryper opp til 6-30 cm per minutt. Lus lever ca 24 timer utenfor hodebunnen (48 timer i spesielle tilfeller). Lus som blir funnet andre steder enn i hodebunnen er sannsynligvis i ferd med å dø. De kan ikke overleve på kjæledyr som katter og hunder.