Lus | Linicin

Lus

Hodelus er blodsugende parasitter som tiltrekkes av varme og mørke områder i hodebunnen, som for eksempel langs hårfestet, bak ørene og i nakken.

De varierer i størrelse fra 2 - 4 millimeter og fargen endres når de tar opp næring. De er vanligvis beige eller svarte i begynnelsen av livssyklusen, men blir mørkerøde når de suger blod.

Livssyklusen til hodelus

Lusas livssyklus har tre stadier. Hunnlusa fester luseegg til hårstråene nede ved hodebunnen med et limlignende sekret som gjør at det er svært vanskelig å gre dem ut. 10 dager senere klekkes egget og en nymfe er utviklet. Denne begynner å ta til seg næring fra hodebunnen. Etter maksimum 12 dager har nymfen blitt til en ferdig utviklet lus. Etter parring kan de legge mellom 30 og 300 egg.

Hvordan blir du smittet av lus?

Det er en vanlig misforståelse at hodelus kan hoppe fra en vert til den neste. Lus overføres via håret fra hode til hode ved at hoder settes sammen.

Hva er de vanligste symptomene på hodelus?

Den vanligste reaksjonen på hodelus er at det klør i hodebunnen og at du får avskallinger som ligner flass. Se etter egg og lus med en gang hvis du eller barnet ditt klør i hodebunnen. Sjekk håret i et rom med god belysning. Gå gjennom håret fra issen til nakkegropen med en fintagget kam for å se om du finner små, hvite flak. Kontroller de varme områdene spesielt godt.

Hvordan blir én lus til mange?

Voksne hunnlus legger egg som de kleber til hårstrå tett inntil hodebunnen. Etter 8-10 dager kommer en nyutklekket nymfe ut av egget. Toppen 12 dager senere er nymfen fullt utvokst, og i stand til å formere seg.
En lus lever rundt tre uker, og kan i den perioden legge så mye som 300 egg. Siden én enkelt lus kan bli til så mange i løpet av denne korte perioden, er det nødvendig å avbryte dens livssyklus. Derfor er det viktig å fjerne alle lus fra håret, og behandle på nytt etter 7-10 dager for å fjerne nyutklekkede nymfer innen de vokser seg store og kjønnsmodne.

Hodelus og egg, slik sprer lusen seg

Kjøp Linicin Prevent Spray online

  • Enkel og rask bestilling online
  • Velg ditt apotek under

Du forlater nå Linicin.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre