Hvordan ser lus ut | Linicin

Hvordan ser lus ut?

Lus er vingeløse insekter som blir fra to til fire millimeter lange. Fargen på lusa endrer seg etter om de har spist eller ei. I begynnelsen er de lyse, men når du suger blod blir de mørkerøde/sorte. Lusa har en flat avlang kropp, seks ben og et lite hode med to følehorn. Hunlusa er større enn hanlusa. En nyklekt lus kalles nymfe og er under en millimeter lang. Lus, nymfer og luseegg lever nær hodebunnen, trives best ved 30 grader og høy luftfuktighet. Er du i tvil om hvordan du på best måte finner lusa, se her.

Hvordan ser luseegg ut?

Luseeggene er hvite og under en millimeter lange. I form og farge ligner de bittesmå sesamfrø. Lusa legger egg direkte på hårstrået, tett ned mot hodebunnen hvor de enkelt klistrer seg fast. Eggene kan minne om flass, men de sitter veldig godt fast og faller ikke av når du rister på hodet. Lus kan kun legge egg og leve i menneskehår. Lus kan altså ikke leve på hunder, katter eller ander kjæledyr med pels. Trenger du behandling av lus, se våre lusemiddel her.

Sånn ser en voksen hodelus ut. Den er har en flat avlang kropp, seks ben og et lite hode med to følehorn. Den er ca to til fire millimeter lang.


Sånn ser en nymfe ut. En nymfe er en nyklekt lus og er under en millimeter lang.


Sånn ser et luseegg ut. De er hvitaktig og under en millimeter lang.


Hodelusa sin livssyklus

Det er tre stadier i lusa sin livssyklus: egg, nymfe og voksen lus. Hunlusa kleber fast luseegg på håret nær hodebunnen med et stoff som minner om lim. Etter syv til 11 dager kommer nyklekkede nymfer ut av eggene og begynner å suge blod fra hodebunnen. Deretter går de ca seks dager før nymfene utvikler seg til lus og nye hunlus kan begynne å legge egg. En enkelt voksen lus kan etter parring legge mellom 30 og 300 egg. Lus har en levetid på ca tre uker.


Du forlater nå Linicin.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre