Spørsmål & svar om lus | Linicin

Spørsmål & svar om lus

 • Kan lus hoppe?

  Lus kan ikke hoppe, fly eller svømme – de kryper opp til 6-30 cm per minutt. Lus lever ca 24 timer utenfor hodebunnen (48 timer i spesielle tilfeller). Lus som blir funnet andre steder enn i hodebunnen er sannsynligvis i ferd med å dø. De kan ikke overleve på kjæledyr som katter og hunder.
 • Hva er symptomene ved hodelus?

  Det mest vanlige symptomet for hodelus er kløe i hodebunnen. Man kan også oppleve at hodelus ikke gir symptomer i det hele tatt. Andre symptomer kan være fornemmelsen av at noe beveger seg i håret, røde bitemerker i hodebunnen, hvite luseegg i hodebunnen eller i håret (tomme egg) og lus som kryper.
 • Sprer hodelus sykdommer?

  Hodelus kan ikke spre sykdommer.
 • I hvilken alder er det mest vanlig at barnet mitt får lus?

  Hodelus er mest vanlig blant barn mellom 3 - 12 år. Vi kan også finne lus på mye yngre barn fordi lus spres lett i omgivelser som skoler og barnehager. Eldre barn og voksne kan også få hodelus.
 • Hvordan fikk barnet mitt hodelus? Er det på grunn av dårlig hygiene?

  Hodelus finnes i alle hårtyper og hårlengder; kort hår, langt hår, rent eller skittent hår, og har ingenting med hygiene å gjøre. Alle kan få lus, men det er mest vanlig hos barn i alderen 3 - 12 år. Grunnen er sannsynligvis at de er i nær kontakt med hverandre på skolen. Jenter har større sannsynlighet for å få lus enn gutter.


  Hodelus overføres fra person til person via håret. Som regel skjer dette når hodene legges inntil hverandre. Den kan også i noen tilfeller spres via børster, kammer osv. som blir brukt på flere personer med kort mellomrom. Det er svært sjeldent at lus smitter via plagg som luer, skjerf og jakker eller håndklær, puter, tepper, myke leker osv, men for sikkerhet skyld bør man ikke låne lue av noen som har lus.


  Lus kan ikke hoppe, fly eller svømme – de kryper opp til 6-30 cm per minutt. Lus lever ca 24 timer utenfor hodebunnen (48 timer i spesielle tilfeller). Lus som blir funnet andre steder enn i hodebunnen er sannsynligvis i ferd med å dø. De kan ikke overleve på kjæledyr som katter og hunder.

 • Biter hodelus?

  Ja, hodelus er blodsugende insekter. De må ha menneskeblod for å overleve. De får næring ved å ”bite hull” i huden og suge blod fra hodebunnen.


  Hodelus tar til seg næring fra menneskeblod ca fem ganger om dagen og de blander det med sitt eget spytt. Det er ikke vondt når de biter, men det kan forårsake kløe. Enkelte kan få en allergisk reaksjon av bittene, noe som gjør at kløen blir sterkere.

 • Hvem bør vi som foreldre informere når barnet vårt har fått lus?

  Dersom barnet ditt har lus bør du si fra på skolen og/eller i barnehagen. Du bør også gi beskjed til foreldrene til barnets venner.

 • Må skolen eller barnehagen stenge dersom et barn har hatt lus?

  Nei, skoler og barnehager kan være åpne som vanlig. Informer foreldrene om situasjonen og be om at de sjekker sine barn for lus. Du bør også tipse dem om anbefalt behandling eller forebygging.


  Skolen og barnehagen sender normalt ut skriv med nyttig informasjon om behandling.


  OBS: Snakk med barna om lus og forklar hvordan lusene spres fra barn til barn

 • Bør barnet mitt være hjemme hvis det har hodelus?

  Hvis barnet har fått behandling med Linicin kan barnet gå på skolen eller i barnehagen.

 • Kan lus overleve andre steder enn på hodet?

  Hodelus kan overleve ca 24 timer andre steder enn i hår og hodebunn (48 timer i spesielle tilfeller). Det er lite trolig at de kan forplante seg i andre omgivelser

 • Hvor kan jeg få hjelp og råd mot lus?

  Du kan kontakte ditt lokale apotek eller lege. Du kan også få hjelp på skolen.

 • Hvordan kan jeg unngå at hodelus kommer tilbake?

  Den beste måten å forhindre gjensmitte av hodelus er å bruke Linicin Prevent. Vi anbefaler at du sjekker barnets hår jevnlig med lusekam. På denne måten kan du oppdage lus på et tidlig stadium og forhindre at resten av familien får lus. Dersom barnet ditt har lus kan du bruke et av Linicin produktene. Kontroller de andre i familien med en gang

 • Må jeg klippe håret på barnet om jeg finner lus?

  Nei, dette er en misforståelse. Hodelus liker varme og de finnes stort sett i hodebunnen. Derfor har det ingen hensikt å klippe håret. Rask behandling med Linicin er det beste.

 • Hvordan kontrollerer jeg at barnet mitt har lus?

  Sjekk alltid barnets hår for hodelus før du starter behandling. Den beste måten å kontrollere håret på er å bruke en lusekam.


  Sjekk alltid barnets hår for hodelus før du starter behandling. Den beste måten å kontrollere håret på er å bruke en lusekam.


  Følg trinnene nedenfor for effektiv kontroll av hodelus. Vær spesielt oppmerksom i hodebunnen, ved ørene og i nakkegropen.


  1. Legg et håndkle over skuldrene til barnet.

  2. Bruk et ekstra håndkle dersom barnet har langt hår.

  3. Gre håret metodisk fra hodebunnen og ut til hårtuppene.

  4. Begynn ved pannen, gre bakover og ned på siden ved ørene.

  5. Gjenta behandlingen fra nakkegropen.

  Dersom du finner lus eller luseegg anbefaler vi rask behandling. Klikk her for en oversikt over Linicinprodukter. Følg bruksanvisningen nøye og gjenta behandlingen etter 7 - 10 dager. Du bør også si fra på skolen og i barnehagen.

  Bruk Linicin Prevent i håret til barnet ditt dersom du ikke finner hodelus eller luseegg. Effekten varer i minst 7 timer. Sørg for at du sprayer hele håret.

 • Hva bør jeg gjøre dersom skolebarn eller barnehagebarn har lus?

  Det finnes flere Linicin-produkter som virker – enten det er snakk om behandling eller beskyttelse for barna dine. Følgende trinn gir deg råd om hva du bør gjøre.


  Start med å kontrollere barnets hår med en lusekam når håret er tørt. Vær spesielt oppmerksom i hodebunnen, ved ørene og i nakkegropen.


  Dersom du finner lus eller luseegg kan du bruke ett av våre behandlingsprodukter på barnet med en gang: Klikk her for en oversikt over Linicins behandlingsprodukter.


  Følg bruksanvisningen nøye og gjenta behandlingen etter 7 - 10 dager. Du må også informere skole og barnehage.

  Dersom du ikke finner hodelus eller luseegg i håret til barnet kan du bruke Linicin Prevent. Effekten varer i minst 7 timer. Sørg for at du sprayer hele håret.

 • Hva Er Hodelus

  Hodelus er insekter uten vinger. Lusene er grå eller brune og måler 2 - 4 mm når de er fullt utvokst. Hunnlusen legger egg som er mindre enn et knappenålshode - knapt 1 mm. Luseeggene fester seg til håret ca 1 cm fra hodebunnen med et limlignende sekret. Eggene klekkes 7 - 10 dager senere. Unge lus kalles nymfer og det tar ca 12 dager før lusene blir utvokste og i stand til å legge nye egg.


  Når eggene klekkes er de tomme eggkapslene fortsatt festet til håret. Eggkapslene og luseeggene er hvite og kan lett forveksles med flass eller tørr hud. I motsetning til flass kleber de seg til håret og kan ikke fjernes med vanlig sjampo. Det må derfor brukes en fintannet lusekam.

Spørsmål og svar om hodelus

Du forlater nå Linicin.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre